Zmywarka gastronomiczna

Zmywarka to niezbędne wyposażenie każdej restauracji, kawiarni, pizzerii czy hotelu. Przy tak dużej ilości naczyń zmywanie ręczne jest całkowicie nieekonomiczne, niewydajne i zbyt angażujące, a ponadto nie gwarantuje stuprocentowej higieny i połysku, które są wymagane w lokalach gastronomicznych. Nie sprawdzi się w tym przypadku również zwyczajna (domowa) zmywarka do naczyń. Standardem nawet najskromniejszego lokalu powinna być profesjonalna zmywarka gastronomiczna.

Czym wyróżnia się zmywarka gastronomiczna?

Zmywarki gastronomiczne charakteryzują się większą pojemnością komory, wydłużonym cyklem mycia i wyższą temperaturą wody działającej na powierzchnię naczyń. Strumień wody pod wysokim ciśnieniem wytwarza siłę tarcia, która jest w stanie usunąć wszelkie, nawet zaschnięte zabrudzenia. Naczynia są wyparzane w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza ( w przypadku zmywarki domowej temperatura wynosi 60-70 stopni). Tak wysoka temperatura, a także odpowiednio tłoczona komora i specjalne detergenty gwarantują pozbycie się wszelkich nieczystości oraz zabicie bakterii, a zatem spełnienie wymogów higieny obowiązujących w lokalach gastronomicznych.

Dodatkowo profesjonalne urządzenia zmywające umożliwiają zminimalizowanie ilości ścieków i pozwalają oszczędzać wodę – w nowoczesnych zmywarkach do restauracji ta sama porcja wody używana jest do kilkukrotnego płukania i dopiero ostatnie płukanie odbywa się przy użyciu świeżej wody.

Jaką zmywarkę gastronomiczną kupić?

Wybór zmywarek do restauracji jest bardzo duży, bez trudu znajdziemy więc taką, która będzie dostosowana do wymogów i specyfiki naszego lokalu oraz aranżacji zaplecza. Możemy wybierać spośród zmywarek ładowanych od przodu, od góry oraz modeli szufladowych. Należy zwrócić uwagę na specyficzne, zgodne z konkretnymi potrzebami programy, takie jak program do mycia delikatnego i cienkiego szkła, program szybkiego zmywania czy intensywne usuwanie tłuszczu, a także wyposażenie dodatkowe: specjalne kosze, uchwyty na kieliszki, nadstawki blokujące czy przystawki do naczyń o większych gabarytach.

Zmywarka do restauracji powinna posiadać specjalny certyfikat i być objęta serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym profesjonalnej firmy zajmującym się sprzętem gastronomicznym. Zarówno montaż, jak i regulację dozowników w zmywarce do restauracji również powinni przeprowadzić wykwalifikowani fachowcy – tylko wówczas będziemy mieli pewność, że urządzenie będzie działać poprawnie, a naczynia będą dokładnie umyte i zdezynfekowane.

Najlepsze zapytania dla tego wpisu:
  • czy zmywarka przemysłowa wymaga dużego ciśnienia wody

Dodaj komentarz